Ördöglakat, gordiuszi csomó, Rubik-kocka

ata-poszt5
Ördöglakat, gordiuszi csomó, Rubik-kocka

Ördöglakat, mint a legbelső mintánk, amiket ki kell bontani, mert csak úgy tudom megérteni őket. Egy logikai játék, ami az önismeretben segít. Az ördöglakat kirakós, kibontós, összerakós megfigyelést elősegítő. Ez egy gordiuszi csomó, de nem karddal bontjuk ki, hanem megoldjuk, lehetőleg úgy ahogy össze volt rakva, bogozva.

Az ördöglakat olyan, mint a nyelv megértése. Iskolába járunk, megtanítanak szótagolni és közben elfeledjük a nyelvet megérteni, mert mesterséges szabályokat jegyzünk meg.
– Szótagold kérlek a „füzet” szót!
– „Fű-zet”, jön az iskolás gyermek válasza, de a magyartanáré és a tanitóé is. – (Igen ez helyes. De és itt jön a nagy de, a szótagolás egy minta szerint megy ami nem természetes, hanem erőltetett, szociális minta.)
– Jaj, hogy mondhatsz ilyent hisz így tanultuk, ez a nyelvtan szabályai szerint vannak!
– Persze, hogy így tanultuk, de attól még nem helyes.
– Mert mi is a helyes?

A helyes az amikor valaminek helye van, működőképes. Mert a „fü” nem a gyeptől jön, hisz az „fű”. A füzet „fü”-je a „fűzni” igétől jön, mert a füzetet hajdan, amikor kitalálták „fűzték”, azért lett füzet, mert fűzve van. De az szótagolás szabályából a gyermek nem fogja érteni a nyelvet, csak a szabályt tanulja meg. Valaki aki rajta kívül van meghatároz valamit, ami a nyelvérzékét rontja meg. A „füzet” iskolai szótagolása a gordiuszi csomó karddal való kibontása. A „füzet” szó-tag-ol-ás- a „füz-et kellene legyen, mert így alkották meg hajdan…. Az ördöglakat arra tanít meg, hogy értsd a folyamatok mögött rejlő működést, mert a szó megmagyarázza magát. A minta is megmagyarázza magát. Ha ismered az algoritmust, össze tudod rakni a Rubik-kockát, a hátad mögött is vagy bekötött szemmel.

Itt pontosan kell tudnod Mit Hogyan csinálsz és főleg Miért? A cél a funkcionalitás.
Halmágyi Attila
Halmágyi Attila

Okleveles coach vagyok: Life, Business és Executive coaching területeken. Örömöt okoz, ha látom, hogy szép, harmonikus viszonyban élsz, ha boldog vagy a családban, a barátok között és jól telik a munkában.

Legfrissebb bejegyzések