Utánzás: mit látunk gyerekként?

ATA4
Ez sem vidámabb mint az amit hallottunk. Mert igen sok mindent látunk. Előszőr az, hogy a szülőnek privilégiuma azt tenni amit nekem nem volt szabad. Ő ehet csokit, mikor nekem nem szabad, mindenből többet kaphat. Sőt, beszélhet csúnyákat is, de nekem a számra csapnak ha megpróbálom. Azután azok a hangok a hálószobából, ahol anya sikít, de nem verik, apa morog, de nem veszekszik… Ezért kialakítok egy titkos világot magamnak, mert a szüleimnek is volt egy. Lassan rájövök, hogy sok minden van ami nekem nem jár. Apa megcsókolja anyát, nekem nem szabad: majd a feleségedet fiam, mondják… pedig én is szeretem anyát nemcsak apa.

Elmentem az iskolába és erkölcsi nevelés órán az osztályfőnők beszélt arról, hogy ne cigarettázzunk, de amikor felhívatott a tanáriba, hogy vigyek neki egy lángost az iskolaboltból, vágni lehetett volna a cigarettafüstöt… Ugyancsak az iskolában, találkoztam azzal, hogy a lányoknak nem engedték meg, hogy kivágott blúzokkal járjanak meg testhez simuló ruhákkal, de a tanárnők némelyike igen dögösen nézett ki. Inkább őket néztük nem az osztálytársnőinket.

A vallási közösségeinkben sem volt különb a helyzet, hogy pontos legyek sokkal kirívóbb volt. Folyamatosan arról tanultunk, hogy „ne szeressétek a világot, mert az a szemek kívánsága…” de gyerekként sohasem láttam a különbséget a gyülekezeti összejöveteleink között és a mozi vagy színház között. Öltőzékben, viselkedésben ugyanolyan volt… majd nemsokára észrevettük, hogy a lelkészgyerekek olyasmiket tesznek, amit a szószékről elítélnek… a lelkészfeleségek elöl járnak a divatban, a lekészek rajonganak a legújabb elektronikáért… ami a gyülekezeti elöljáró gyerekének szabad, nekem nem szabad…

És újból tanultam valamit, a szülők képmutatók, a tanáraim képmutatók, a vallásos vezetőim képmutatók… és máris készen volt a mintám: a képmutatás. Mert hasznos, hogy elérjem amit szeretnék, annak ellenére, pontosan annak ellenére amit tanítanak, mi megtanulunk túlélni
Jó tanuló voltam, megtanultam: a képmutatást is.

De újraírjuk ezt a mintát is, mert itt a tudatosság iskolája! 
Halmágyi Attila
Halmágyi Attila

Okleveles coach vagyok: Life, Business és Executive coaching területeken. Örömöt okoz, ha látom, hogy szép, harmonikus viszonyban élsz, ha boldog vagy a családban, a barátok között és jól telik a munkában.

Legfrissebb bejegyzések