Hogy miért velem?

Mert ha eltervezek valamit nincs megállás, mindent megteszek, hogy célba is érjek.

Érzelmeink csak
kísérői, Viszonyunk
közöttünk pezseg

– ATA Haiku

Félelmetes az
aki csak szájjal nevet
szenvedély nélkül

ATA Haiku
Ki vagyok?

A nevem, Halmágyi J. Attila. (ATA)

Szerencsésnek tartom magam, hiszen életem kihívásai megismertették velem a kudarc keserűségét, de a siker vágyott izét is. Hogy milyen vagyok én? Erre a kérdésre bonyolult a válasz, talán azért is, mert mindenkinek másmilyen vagyok.
Férj vagyok és apa. A feleségem a gyermekkori szerelmem és ketten, hat szép gyermek szülei vagyunk és egy rövid ideje, a gyönyörű kisunokának nagyszülői. Boldog házasságban élünk, mert megdolgoztunk érte, mint minden másért is. A házastársi viszonyt, mint rendszert, fel kell építeni és rendszeresen ápolni, hogy kielégítően, sőt kiválóan működjen. A házasságunk első szakaszában a feleségem biztosította számomra azt a stabilitást, amit a tanulás, valamint a személyes és szakmai fejlődésem megkövetelt. Ugyancsak ő volt a Társ, akivel az évek során elmélyültem a viszony rejtelmeinek felfedezésében, jóval meghaladva a szexualitás szintjét. A feleségem volt a coachom a saját magammal való küzdelmeim megoldásában és az személyes kiteljesedési folyamatomban is, hiszen minden coachnak szükségé van egy coach társra, aki kérdéseivel segíti fejlődését és célba érését. A viszony fontosságát és erejét tehát első kézből ismerem a házasságom perspektíváján keresztül is.
A gyerekeimmel való viszony sokrétegű, felemelő, és fejlődés serkentő. Mint szülők, minden gyermek születésével újjászülettünk újra es újra, hiszen minden gyermek egyedi. Sok tanulságot hasznosítottunk az előző gyerekkel való tapasztalatokból, de mindig kellett új készségeket is tanulnunk ahhoz, hogy kielégítően viszonyuljunk az újszülött sajátos szükségleteihez. Nálunk ez nem jelentett gondot, hiszen mindketten szívesen tanulunk a fejlődésünk érdekébe.
Én szándékosan figyelek arra, hogy mit, miért, mikor és hogyan teszek, tudva azt, hogy embertársaim többsége ehhez nem így viszonyul, ami viszont megmutatkozik rövid és hosszú távú magukkal és másokkal való viszonyulásukban és eredményeikben is.

Test tudatosság

Viszonyom a sporttal

Nem idegenek tőlem a küzdősportok. Életem során cselgáncsozottam, kézi- és kosárlabdáztam, teniszeztem, és rengeteget kerékpároztam. Ezek a sportok megtanítottak a kellő önfegyelemre és a magabiztos alázatra, ami nélkülözhetetlen az állandó fejlődéshez. Itt is nagy fontosságú a viszony a partnereddel és a csoporttársaiddal, hiszen a siker megköveteli a jó együttműködés. Ugyancsak létfontosságú a viszony a szerszámmal, eszközzel, amellyel a műveletet elvégzed a sportok terén is. Alapos megértés, tudatos gyakorlás és összpontosítási kapacitás szükséges ahhoz, hogy a eszközt, mint hajdan a szamuráj harcosok, a tested meghosszabbításaként tudjad észlelni és kezelni.

Anyagi világ

Viszonyom az anyagi világgal

Nem csak az eszemmel, a kezemmel is dolgozom, otthon vagyok sokféle kézműves szakmákban, damaszkolt acél készítek, amiből konyha és vadászkések készülnek, réz-, bőr-, famegmunkálási ismeretekkel rendelkezem.
Eljártam idős mesterekhez tanulni, akik abból a világból valók voltak, ahol az inas a mindenes, a Mester az úr. Náluk inaskodtam és viszonyt tanultam az anyaggal, a Mesterrel. Kísérleti régészet terén íjakat és nyergeket építettem, amiket használtam lovasíjászatban.
Állandóan tanulok, mert új látószöget adnak, állandóan más perspektíva tárul elém, ami abban segít, hogy tudatosuljon, hogy minden dolognak több szemszöge van, amit érdemes megfigyelni.
Az anyagi világból való átmenetem a szellemibe, talán a zene által is jól érzékelhető. Nem vagyok zeneművész, de megszólal a hangszer is a kezemben. Elég jól furulyázom, annál jobban citerázok, de próbáltam már a klarinéttal is kacérkodni és sikerült kicsalni ismerős dallamot.

Csak az igazság
bírja ki a tégelyben
a többi mese...

ATA Haiku
Táplálkozás

Viszony a konyhával

A konyhában is otthon vagyok, a húsok elkészítése a szakterületem. Egyesek szerint kiválóan értem a steak és a smockerben elkészített hús titkát. Wokolok is. Ezen a téren biokémiai könyvek segítettek, hogy az táplálék elkészítésének a titkait megismerjem (viszonyokat, ha tetszik), megértsem a hő és az idő viszonya hogyan alakítja át a fehérjét, kollagént és a zsírt. A szerelem a konyhán keresztül megy, ez már biztos. Főzök-sütök már csak azért is, hogy idővel ajándékozzam meg a feleségemet. Ez is a jó viszonyok építési stratégiájának egyik eleme.

Elme és gondolkodás

Viszonyom a tanulással

Több százezer oldalt olvastam, nagyrészt szakirodalmat (teológiát, pszichológiát, filozófiát, nyelvészetet, történelmet, antropológiát, némi biológiát, biokémiát, metallurgiát).
Teológia és lelkészképző szakot végeztem. Sajátos kutatási módszerem van mindenhez, amit tanulok és teszek. Mindenben ugyanazt kerestem, a rendszert ahogy a dolgok egymáshoz kapcsolódnak, a viszonyt.
Több mint húsz év szakmai tapasztalattal rendelkezem házassági és párkapcsolati tanácsadás terén, mediálásban, konfliktuskezelésben, mentorálásban. A coaching egyfajta elrugaszkodás ettől, mert a másik félre összpontosít és nem arra, amit én adok. Én kérdezek, segítek megszülni a megoldást. Kicsit olyan, mint a bábáskodás. A gyermeket nem én nemzem, nem én szülöm meg, de levezetem a szülést.
Számos előadást tartottam, nyelvészet, történelem, kísérleti régészet és bibliai tudomány terén. Írtam pár mesét és kb. ezer haikut (aszkéta versforma, Japán, 13. sz.), dalszöveget. Szerszámokat és gépeket terveztem és építettem, amikkel dolgoztam a műhelyben. Egy évet dolgoztam rádióban és hármat tévéadás rendszeres meghívottjaként.

Közösen egy Coach-al

Más viszonyok

Nyolc évet tábori káplán voltam gyermektáborokban, majd tíz évet serdülőkkel, később meg fiatal felnőttekkel foglalkoztam. Legtöbbjüket végig kísértem a házasságig és azután is. Most fiatal házasokkal foglalkozom.
Nem tudok mindent, és nem vagyok superman sem (a lányom szerint azért sem, mert az alsógatyámat nem a nadrágomon hordom 😊), de a fent leírtak is azt bizonyítják, hogy ha eltervezek valamit nincs megállás, mindent megteszek, hogy célba is érjek és ezáltal célba segítselek. Ha nem tudom megmászni az akadályt, megkerülöm. Ha nem tudom hogyan kell, megtanulom. Ha sarokba szorítanak, kitöröm a falat.

Lombok susognak
Hogyan élhet az ember
gyökértelenül?

ATA Haiku
Szívesen dolgozom veled

...mert minden viszony egy új kihívás nekem, főleg, ha kész vagy még önmagadat is újragondolni és eltökélt vagy a cél elérésében.

Az időt, amit tőlem kapsz, nem az órával mérik, mert benne van az egész élettapasztalatom, meglátásaim sokoldalúsága, fegyelmem kitartásom és ismereteim, ezért többet érek, mint amit megfizethetsz, mert itt nem a pénzről van szó, hanem az álmokról, a Te álmaidról, és ezek felmérhetetlenül drágák.

Közösen egy Coach-al

Jobb rálátásod lesz önmagadra.

Okleveles coach vagyok: Életviteli, Üzleti, Vezetői coaching területeken. Örömöt okoz, ha látom, hogy szép, harmonikus viszonyban élsz, ha boldog vagy a családban, a barátok között és jól telik a munkában, ha a főnök inspirál és az alkalmazott tiszteli és szereti, mert gondot visel rá. Minden a viszonyon múlik, amit, ha megtanulunk kellőképpen kezelni, lelki biztonságunk lesz és a boldogság megtalál. Velem megtanulhatsz rendszerben gondolkodni, megtanulhatod hogyan építs egy olyan viszonyt, amiben megtapasztalod a tökéletes élményt.